Topla čokolada

Odlikuje se specifičnom aromom, ukusom i gustinom, sadrži veliki procenat kakao praha. Najbolje vrste kakaoa se proivode u afričkoj zemlji Ugandi i baš odatle dolazi sirovina za BARBADOS toplu čokoladu. KAKAO, čije je botaničko ime “theobroma cacao” što znači hrana bogova. Od davnina kakao se smatra dragocenom namirnicom.

Prema astečkom kralju Montezumi ovaj napitak bio rezervisan samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane odlike.
Danas je dostupan u svim delovima sveta u raznim oblicima a najviše je zastupljen u čokoladnim proizvodima ali mali broj ljudi zna gde se nalazi sirovina za čokoladu.

Raste u područjima oko ekvatora. Kakao je prvi doneo u evropu Kristifor Kolumbo 1502 g. iz Amerike odakle i potiče.

Kakao je poznat po tome da poboljšava pamćenje, sadrži bioaktivan sastojak koji se gubi godinama, tj. podstiče mozak na stvaranje endorfina. Dnevno korišćenje kakaoa može učiniti da prosečni 60-togodišnjak ima pamćenje kao da je 20-30 godina mlađi.

Kakao prah sadrži: 25% biljne masti, 20% proteina, 10% ugljenih hidrata, sadržaj masti iako visok nije mnogo viši nego kod mnogih sireva koji se smatraju nemasnim, reč je o biljnim mastima sličnim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, koje su bez holesterola. Procenat minerala u kakaou je veoma visok oko 6%, 100g gorkog kakaoa u prahu sadrži 625mg fosfora (mnogo više nego riba), osim toga ima i veliki procenat gvožđa oko 12mg na 100g, mnogo više nego namirnice za koje se misli da su bogate gvožđem (npr. spanać), sadržaj B vitamina naročito B3 je velik, procenat magnezijuma je visok. Pored ovoga u kakaou ima više od 300 hemijskih sastojaka sa pozitivnim učinkom na zdravlje.